De Dragobete iubește și dăruiește românește!

www.martasgift.ro

Istoria lui Dragobete

Dragobete este o tradiție și un obiciei românesc moștenit de la strămoșii noștri daci. Dragobete este o reprezentare a zeității iubirii în mitologia dacă, reprezentându-l de asemenea pe cel care aduce primăvara sau ca cel care logodește păsările. Preluat în folclorul românesc acesta era cunoscut ca fiul Dochiei, un bărbat frumos care cucerea fetele ce îi ieșeau în cale. Astăzi Dragobete este cunoscut ca simbol al dragostei dintre tineri.

În ceea ce privesc obiceiurile păstrate cu ocazia sărbătorii de Dragobete celebrate în 24 februarie acestea se leagă de simbolistica acestei zile. În primul rând ziua de dragobete desemnează începutul primăverii dar și începutul iubirii dintre doi tineri.  Astfel obicieiul zilei de dragobete era ca tinerii satului să se îmbrace cu cele mai bune haine, fetele să se împodobească și să se strângă cu toții la o mare sărbătoare. Fetele mergeau în pădure unde strângeau flori pentru a face buchete din primele flori ale primăverii. În mijlocul cântecelor, tinerii începeau jocul denumit ”zburătorit” –  fetele trebuiau să alergau către sat în timp ce tinerii încercau să le prindă. Atunci când unei fete îi era drag un băiat se lăsa prinsă de acesta ulterior aceștia sărutându-se prin acest gest consfințind logodna acestora.

Seara tinerii se întorceau anunțând sătenii de decizia de a fi logodiți. Aceștia primeau urările de bine ale sătenilor fiind considerați norocoși pe tot parcursul anilor. Aceia care nu își găseau iubirea în acest joc, se spune că rămâneau singuri tot anul, dragostea ocolindu-i. De la acest obicei a rămas zicala ”Dragobetele sărută fetele!” fiind considerată ca o urare a viitoarei sărbători.

Superstițiile legate de Dragobete spun de asemenea că în familie cuplurile trebuie să se înțeleagă și să nu se certe pentru a nu avea ghinion și un an neprielnic. Partenerii trebuie să se iubească și să se veselească pentru a avea un an bun din punct de vedere al iubirii. Superstițiile mai spun că că nu este bine să suferi sau să plângi de Dragobete deoarece lunile care vor urma vor fi însoțite de supărări. Fetele care nu și-au întâlnit iubirea își pun busuioc sfințit sub pernă pentru ca Dragobetele să le ajute să-și găsească iubirea

Cum putem sărbători Dragobetele azi?

  1. De dragobete transmite-i un mesaj!

www.martasgift.ro (1)În primul rând prin a transmite sentimentele față de persoana iubită. Fie că vă cunoașteți de puțin timp, fie că aveți o viață întreagă petrecută împreună cel mai bun mod de a sărbători Dragobete  este prin a-i transmite celui iubit aprecierea.

  1. De dragobete dăruiește-i flori!


www.martasgift.ro (3)

Dăruiește-i flori celei iubite. Dragobete vestește venirea primăverii, simbolistica florilor dăruite cu această ocazie este noul început, vestirea unui an bun, prosper și plin de iubire.

  1. De dragobete dăruiește românește!

www.martasgift.ro (2)

Dăruiește un dar tradițional sau hand-made. Fiind o sărbătoare tradițional românească ce pune în valoare folclorul național, poți alege să oferi un obiect confecționat manual sau tradițional care să simbolizeze iubirea. Atunci când partenerul apreciază produsele gourmet, alege un preparat după o rețetă tradițională.

Oricum ai alege să sărbătorești Dragobete, adevăratul sens al acestei sărbători este exprimarea iubirii sincere dintre doi oameni. Alege acel mod în care îl vei surprinde în cel mai plăcut mod pe cel drag cu ocazia acestei sărbători! Descoperă oferta Martas Gift și surprinde-l pe cel iubit într-un mod inedit!