3 Sfaturi pentru a scăpa de zgârcenie

Te consideri zgârcit? Ai prieteni apropiați care-ți dau de înțeles asta? Vrei să scapi cu adevărat de zgârcenie? Atunci ai ajuns unde trebuie! Cum se comportă un zgârcit? Ce poți face pentru a scăpa?

Câteva afirmații din istorie despre persoanele zgârcite:

„Zgârcenia pierde totul, vrând să câștige totul.” – La Fontaine

„Zgârcitul știe cât are, dar nu știe cât îi trebuie.” – Josip Grgic

„Zgârcitul pierde mai mult decât cheltuiește cel darnic.” – Proverb turcesc

Zgârcenia este, pe scurt, teama de a nu avea suficient. Ea este opusul generozității, o persoană putând avea o cantitate considerabilă de bani și totuși să se simtă nesigură din punct de vedere financiar, deoarece crede că nu are suficient.

Scopul celor zgârciți este să salveze cât mai mulți bani. Ei se justifică prin asocierea zgârceniei cu responsabilitatea financiară.

Principiul? Trebuie să economisesc cât mai mulți bani, pentru că nu se știe niciodată ce se poate întâmpla.

De ce suntem zgârciți-

Două experimente

În Statele Unite ale Americii s-au realizat două experimente, independente unul de celălalt, pentru a putea testa nivelul de zgârcenie  a unor persoane.

Experiment A.

Dintre toți participanții la experiment, jumătate au avut interdicție la a mânca ceva timp de câteva ore. Cealaltă jumătate a avut dreptul să mănânce să mănânce cât doreau. La finele experimentului, toți participanții au fost îndemnați să doneze orice pentru un act caritabil. Rezultatul? Cei care s-au simțit săturați au dat mai mulți bani decât cealaltă parte din grup.

Experiment B

Din nou, dintre toți pariticipanții la experiment, jumătate întrebări și probleme de rezolvat ce-i „forțau” să se gândească la bani. Cealaltă jumătate dintre participanți a primit întrebări și probleme ce nu aveau de-a face cu banii. La finele experimentului, participanții au fost îndemnați să doneze pentru un act caritabil. Rezultatul? Cei care au avut probleme și întrebări legate de bani  s-au dovedit mai zgârciți decât ceilalți.

„Omul e singura creatură care consumă fără să producă. El nu dă lapte, nu clocește ouă, e  prea slab ca să tragă singur plugul, nu fuge destul de repede să prindă iepurele. E stăpânul tuturor animalelor. Le pune la treabă, le dă înapoi puținul suficient să nu le lase să moară de foame, iar restul îl păstrează pentru el.” – George Orwell, Ferma animalelor.

Există un cerc vicios; pornim de la nevoia de a fi remarcat ca persoană, acceptat, dorit și iubit de cei din jurul nostru. Cei care nu se pot afirma prin alte calități sau capacități, se concentrează asupra aspectului fizic și pe hrănirea cu complimentele primite. Dar efectul va fi de scurtă durată; se creează cercul!

Nevoie – cumpărături – complimente cu efect temporar – nevoie

Cum putem scăpa de zgârcenie?

Pasul 1: conștientizează dependența. Recunoaște că ești setat pe a strânge cât mai mult din teama de a nu fi luat prin surprindere. Aduni, cheltui cât mai puțin, eviți să dăruiești sau să consumi. Nu îți plac surprizele vieții. Vrei să fii mereu în gardă. Pe termen lung te va afecta într-un mod negativ. Vei deveni distant și sceptic față de cei apropiați. Vei face o obsesie pentru acumulare și stocare.

De ce suntem zgârciți- (1)

Dacă vrei să scapi, conștientizează. Recunoaște necesitatea schimbării și caută punctul de echilibru.

Pasul 2: reconsideră valorile. Banii sau elementele materiale nu trebuie să devină cele mai importante valori din viața ta. Dorința de a avea un confort și o siguranță mai mare pentru viitorul tău este una legitimă. Însă, dacă aceste lucruri vor deveni mult mai valoroase ca familia, prietenii, relațiile personale, viața însăși, ai nevoie de o schimbare. Oferă-ți puțin timp pentru reflecție; vezi ce contează cu adevărat în viață și ia măsurile necesare pentru a continua în varianta optimă.

De ce suntem zgârciți- (2)

Dacă vrei să scapi, reconsideră. Rearanjează-ți prioritățile și bucură-te de viața ta.

Pasul 3: fii generos! Probabil că este cel mai greu exercițiu pentru tine. Începe să renunți la instinctul de conservare și fă câteva cadouri, ocazional, celor dragi ție. Urmărește satisfacția persoanelor din jurul tău. Fă-te remarcat prin ceea ce dai și nu prin ceea ce aduni. Cu puțin exercițiu, vei deveni o persoană echilibrată, care va acumula necesarul și te vei bucura de viață și de cei dragi ție.

De ce suntem zgârciți- (3)

Dacă vrei să scapi, fii generos. Scoate banul de sub saltea și fă un cadou drăguț.

Marta ți-a pregătit un catalog cu câteva sugestii pentru început.

Bucură-te de viață!