17 greșeli de evitat atunci când dăruim un cadou

Știi acele momente în care trebuie să oferi un cadou? Te frămânți până găsești ideea potrivită, alergi prin magazine și apoi treci la faza de personalizare. Un ambalaj frumos și un mic discurs. Și iată! Ai scăpat.

Mă bucur că ai reușit să treci cu bine etapele cele mai importante. Însă aș vrea să te conștientizez de mici greșeli care se pot strecura în demersul tău și care îți vor „șifona” gestul.

17 (1)

Ți-am pregătit câteva sfaturi utile. Urmează-le și vei reuși în ceea ce ți-ai propus. Crăciunul e la ușă!

1. Nu uita să înlături prețul de pe cadou. Indiferent de valoarea cadoului, destinatarul nu trebuie să fie surprins de cât de mult/cât de puțin ai investit pentru el.

2. Nu scrie nicio dedicație/mesaj pe cartea pe care o dăruiești. Acest drept îi este rezervat doar autorului cărții respective. Îți recomand să folosești o carte de vizită sau o hârtie elegantă pe care să așterni gândurile tale.

3. Nu oferi în dar obiecte din locuința ta, uzate sau care nu îți fac ție plăcere. A dărui presupune efort, sacrificiu și timp din partea ta.

4. Nu oferi articole de îmbrăcăminte sau obiecte de toaletă unor persoane cu care nu ești în relații apropiate. Cadoul tău trebuie să reflecte natura relației existente între tine și destinatar.

5. Flori artificiale? Nici gând! Oricât de bune ar fi imitațiile, nu se recomandă dăruirea acestora.

6. Nu oferi flori bărbaților decât dacă sunt în spital. În cazul aniversărilor, florile vor fi dăruite soției persoanei sărbătorite.

7. Nu povesti despre dificultățile pe care le-ai întâmpinat în găsirea cadoului, nici despre timpul sau resursele investite în el.

8. Dacă oferi băuturi precum vinul sau șampania se recomandă ambalarea acestora în cutii speciale.

9. Dacă ești bărbat căsătorit, nu oferi flori unei domnișoare.

10. O femeie nu va oferi flori unui bărbat. Ți se pare normal, nu? :)

11. Dacă vrei să oferi flori, nu uita să renunți la ambalajul în care le-ai cumpărat. Da, da. Chiar dacă e foarte frumos!

12. Evită să oferi obiecte religioase, obiecte ascuțite, perle, batiste, oglinzi. În multe culturi sunt considerate „semn rău”. Fii atent la destinatarul cadoului tău.

13. Dacă doi îndrăgostiți s-au despărțit, nu își vor restitui cadourile oferite de-a lungul relației. Lege nescrisă.

14. Nu oferi articole de pescuit unui pescar, timbre unui filatelist etc. E greu să dăruiești un cadou cuiva care e specialist în domeniul produsului oferit.

15. Nu oferi bani sau carduri-cadou. Vei crea impresia de indiferență și nepăsare față de persoana sau ocazia în cauză. Demonstrează că-ți pasă; investește-te pe tine în darul tău.

16. Evită produsele alimentare sau peștii pentru acvarii. Toată lumea le poate achiziționa dintr-un supermarket.

17. Ține cont de statutul social al destinatarului atunci când oferi un cadou. Un cadou foarte ieftin pentru o persoană influentă sau viceversa …. nu dă bine.

Totul depinde doar de tine.

Pe lângă cele 17 sfaturi îți ofer bonus un pont: verifică catalogul Martei și vei găsi cadoul perfect pentru cei dragi. Echipa ține cont de aceste sfaturi și de multe alte aspecte atunci când vine vorba de cadoul tău!

Succes!